"Prawda jest taka, że powinniśmy przyzwyczajać się do dobrych i złych rzeczy..." (Papież Franciszek)
O Miłości Boga do człowieka ...
Mamy pokusę winić Boga za to, że chwile trudne nie zamienia na łatwe. Oskarżamy Go wówczas o brak miłosierdzia i miłości wobec człowieka, który w swej bezradności nie wie już co ma ze swoim życiem zrobić. A przecież poprzez całą historię zbawienia Bóg pokazuje człowiekowi czym jest Jego Miłość.
Bezradność ...
Najbardziej upokarzają mnie sytuacje, w których kończy się moja recepta na szczęśliwe życie. Stoję wtedy jak słup soli i ryczę do poduchy, albo wściekam się na cały świat. I gdyby nie fakt, że niejednokrotnie doświadczyłam, że Bóg jest ze mną w tych chwilach dawno bym podziękowała losowi, który stał się moim udziałem.
Patrząc na Jezusa ...
Kto jak kto, ale On nie musiał wchodzić w doświadczenie bezradności. Nie musiał rodzić się w ubogiej stajni, uciekać przed Herodem. Narażać się na złość, nienawiść, agresję, niezrozumienie, ból .... też nie musiał. A jednak ... zrobił to, by pokazać człowiekowi, że TAKIE JEST ŻYCIE.
Grzech ...
Obok zielonego drzewa jest to, które potrzebuje zmartwychwstania. Dlatego trudno się dziwić, że doświadczamy ciemności. Jezus wchodzi w nią i zaprasza do pójścia za Nim drogą, jaką On nam wyznacza. Nie ma się jednak co łudzić, że od razu doświadczymy pełni życia. Do tego potrzeba cierpliwości i pełnego zaufania.
_________________ www.alicjan.blogspot.com
|